katartik

A jelenben élés csökkenti a stresszt - így csináld!

2016. március 23. - ruttnerkata

Érdekes az elme... Hol a múlton kattog pedig az megváltoztathatatlan, hol pedig a jövőn mereng pedig az még be sem következett. De ha ez így van, akkor hol marad a jelen? Talán nektek is feltűnt, hogy az itt és mostot, az igazi valóságot alig éljük meg. Az emberek többségének ez az egyik legnagyobb stresszforrása: az állandó múlton és jövőn való agyalás. Pedig legtöbbször teljesen feleslegesen pörgetjük bele magunkat az elképzeléseinkbe, a gondolatokból nem lesz valóság, a dolgok máshogy alakulnak és azt vesszük észre, hogy az idegeskedésünk csak elfecsérelt energia volt vagy éppen valamiféle önbeteljesítő jóslat, ami a célhoz nem segített közelebb kerülni. De mit lehet tenni, hogy a jelen és ezáltal a kiegyensúlyozottság nagyobb szerepet kapjon az életünkben?

mindfulness-based-stress-reduction-2-c_1.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

A CIKK FOLYTATÓDIK, KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA 

Szakértők szerint többségünk a napjainak nagy részére oda sem figyel, automata üzemmódban hajtja végre a feladatait, nem a jelenben van, gondolatai hol a múltban, hol a jövőben kalandoznak. Pedig a félelmeink és a gondolataink nem adják vissza a valóságot, a folyamatos kattogással pedig érdemes kezdeni valamit. Megoldás lehet a MINDFULNESS, amely segít konroll alatt tartani az elmét és a túlgondolkodást. A technika gyökereit a buddhista meditációs technikák alkotják, de mostani formája az USA-ból ered. 

Pár hónapja elkezdtem a Dr. Bodó Coaching képzésére járni, hamarosan lesz egy új szakmám így azon kívül, hogy éredekel a pszichológia a tanulmányaim miatt is tudatosan keresem azokat a módszereket, amelyekkel később majd segíthetek a klienseimnek. Nézzük hát meg hogyan is lehet a jelenben élni, hogyan is lehet stresszmentesebbé tenni a mindennapokat. Nézzük mi is az a mindflulnes. 

46fe376260883c563a5d6708b94af17f_1.jpg

Olvastam egy nőről aki saját bevallása szerint napi 4-5 órát agyal azon, hogy miért nincs senkije, emaitt aztán tovább erősödnek az ezzel kapcsolatos negatív érzései: például, hogy örökre egyedül marad, illetve folyamatosan csökken az önbizalma is. Állandóan aggódik, ahelyett, hogy tenne valamit a cél érdekében. Ez csak egy probléma, de számos más helyzetre is ráhúzható a fenti példa. 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Ilyen helyzetekben is segítség lehet a mindfulness, amely kordában tarthatja a túlgondolkodást. Hiszen azzal, hogy igyekszünk a jelenben lenni, jobban észrevesszük, mi is történik velünk és a külvilággal a valóságban, emiatt aztán jobban tudunk reagálni.

Számos mindfulness technika létezik, ezek közül mindegyik folyamatos gyakorlást igénylő pici cselekvés. Minél többet gyakorlod, annál jobb leszel. Lényegük, hogy átalakítod vele a napi rutint, hogy ne automatizmusokban cselekedj és ne engedd, hogy gondolataid által belepörgesd magad a megváltoztathatatlan vagy még meg sem történt helyzetekbe. 

7e86f190afd34c75fc70f9fbc0b1bbb1.jpg

Íme négy technika, amelyeket már mától gyakorolhatsz! 

1. STOP

Ez a technika azt mondja, hogy állj meg egy pillanatra, vegyél egy mély levegőt, majd figyeld meg magad és a körülötted levő világot. Tudatosítsd a jelent és analizáld mi történik benned. Ha valamin túlpörgeted magad gondolatban, akkor is nagyon hasznos, hiszen le tudod állítani az a múltban vagy jövőben cikázó gondolatokat. 

2. LÉGZÉS 

Figyelj a légzésre! Felnőttkorban az emberek többsége rosszul lélegzik, leginkább mellkasaba, vagy szinte láthatatlan, hogy hova veszi a levegőt. Ha stresszhelyzet van többnyire a gyomrunkban/hasunkban érzünk gombócot. Próbálj a hasadba belélegezni orron keresztül és kilélegezni a szádon. Néhány légzés után már határozottan érződik a feszültség csökkenése

3. ÉTKEZÉS

Figyelj oda az étkezésre, a legtöbben nagyon gyorsan esznek pedig az agynak kell 20 perc amire felfogja, hogy ételt kapott és érzékeli valójában mennyi ételi is van a gyomorban. A helytelen étkezés miatt sokszor rosszul és többet esznek, mint amennyit kellene. Emlékezz vissza a legutolsó étkezésedre: mit ettél? Milyen íze, illata volt az ételnek? Oda tudtál figyelni, vagy csak a fejedben lévő teendők listáján gondolkoztál? 

4. KÖZLEKEDÉS 

A BKV-n vagy a kocsiban is azon gondolkozol mit kellene tenned vagy mit nem tettél meg? Arra sem emlékszel, hogy értél be a munkahelyedre? A következő alkalommal figyelj oda a környezetedre, figyeld meg az embereket, hogy milyen idő van, hogy milyen csodálatos a napfény, vagy a tavasz. Stresszelés helyett használd a napi közlekedést arra, hogy a mindfulnesst gyakorold.

A gyakorlatok egyszerűnek tűnnek, de közben mutatkozik meg, hogy nem is olyan könnyűek. Viszont érdemes csinálni és az itt és most-ban lenni. A mindfulness gyakorlatoknak számos bizonyítottan hatásos eredménye van. Növeli például a koncentrációs készséget, nagyobb nyugalmat teremt, kevesebb stresszt, empátiát, jobb reakciókat, jobb egészséget. 

HA SZOMORÚ VAGY MERT VÉGE A BEJEGYZÉSNEK, A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

 

süti beállítások módosítása