A szabadság a legszínesebb magyar szó

2012. július 19. - ruttnerkata

A szabadság lett a legszínesebb magyar szó a Színes Város Csoport és Fővárosi Beszédjavító Intézet által június elején meghirdetett versenyen, a második a gyöngy, a harmadik pedig a buborék.


MTI
Több mint 250 szó érkezett a minél színesebb és minél játékosabb hangzású szavakat kereső pályázatra. A szavakat Budapesten az Erzsébet téri QB projekten lehetett kirakni és az erről készült fotót beküldeni, de vidékről e-mailben is fogadták a nevezéseket. A beérkezett szavakra interneten lehetett szavazni.

A pályázók nagyjából egynegyede rakta ki a szavakat az Akvárium tetején lévő közösségi üzenőfalon, a többi szó e-mailben érkezett. A nevezett szavakra csaknem 30 ezer szavazat érkezett.

Az első 10 szó sorrendje a szavazatszámok alapján a következő lett: szabadság, gyöngy, buborék, záporeső, pirkad, kanyar, pitymallat, tyúkhúsleves, pipitér és csoki.Varga Dávid és Varga Szilvia Marcella, a QB projekt alkotói és létrehozói érdekességként megemlítették, hogy a korábbi legszebb szó kampányoktól eltérően a mostani pályázaton sem a folyton felbukkanó szerelem, csók és szív, sem pedig az állandóan feltűnő édesanya és pillangó szavakra érkezett igazán sok szavazat.


Ughy Attila, a fővárosi önkormányzat városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka, a kampány fővédnöke szerint a Színes Város alkotói Budapest arculatához egy merőben új dolgot adtak hozzá a köztéri üzenőfallal, amely két évvel ezelőtt kísérletként indult el. 

A felszerelés óta ugyanis a QB a belváros egyik nevezetességévé vált, amelyet már nemcsak a fővárosiak, de a külföldiek is megszerettek.
A nyertes szó beküldője 2 darab hetijegyet nyert a Sziget Fesztiválra, a programot támogató HP Magyarország különdíját, amellyel a legkreatívabb tipográfiát jutalmazták, a búgócsiga szó nevezője kapta.