katartik

Bolyhos forradalom Budapesten

2012. július 05. - ruttnerkata

Színes fonalak díszítik Budapest metrókijáratait, az új hippizmusnak nevezett gerillakötészet elérte a Deák és a Széll Kálmán teret is. 
A közterületek oszlopaira hétköznapi vidám lányok kötik a több méteres puha "ruhákat" , és az akció szervezőjével Wild Judittal / http://vadjutka.hu/ / együtt úgy gondolják a színes fonalak még a leglepukkantabb köztereket is bájossá teszik. 




Az első budapesti gerillakötést egy ismeretlen elkövető inspirálta.... 






Az első budapesti gerillakötést egy ismeretlen elkövető inspirálta, aki kis virágokat horgolt egy bezárt bolt vasrácsára. Ezt látta meg Wild Judit, ismertebb nevén, a vadjutka nevű ékszerkészítő, aki egyből utána is nézett ennek műfajnak és kiderült számára, hogy ez egy világszerte burjánzó akció. 

fotó: Huszti István/index.hu

Tetszett neki, így a facebook-on meg is hirdette az első gerillakötő akciót. Ennek ereményekén pedig, tavaly nyáron a Blahára összesen 20 ember ment el, és díszítették együtt horgolt cuccokkal a közterületet. 




Idén a Deák és a Széll Kálmán tér oszlopaira és fáira húztak színes kötött ruhákat a lelkes gerillakötögetők.  
Wild Judit szerint a gerillakötészet  „egy bolyhos forradalom, ami színeket, változatosságot hoz ebbe a szürke városba, és két másodperces vidámságot az arra járóknak. Na meg talán ötletet ad ahhoz, hogy hogyan lehet civilként, önerőből, egy kis plusz energiabefektetéssel valami kedveset tenni magunkért”.


Fotó: Huszti István/Index.hu


Fotó: Huszti István/Index.hu
Fotó: Huszti István/Index.hu
Fotó: Huszti István/Index.hu


A gerillakötés egyébként mindenkinek ismerős lehet, gondoljunk csak a londoni olimpiára készülő kötött babákra, a berlini metró kapaszkodóira vagy a párizsi kátyúkat betömő fonalrengetegre.


Londoni kötött babák



Berlini kapaszkodók (Forrás: stilblog.hu)
Párizsi kátyúk
Párizsi kötött lábszárvédő

De itthon sem ez az első gerilla akció, ami a város szépítése és figyelemfelkeltés céljából jött létre. Volt már próbálkozás a kritikus kátyúhelyzet felhívására, gerillakertészek sztárokkal együtt ültettek muskátlit a kátyúkba. 
Forrás: tv2.hu/aktiv Pimasz Úr akcióban

Forrás: tv2.hu/aktiv Pimasz úr és Rákóczi Feri akcióban

De Budapesten egyre több helyen látni, hogy  a néhol omladozó, szürke tűzfalakat is folyamatosan pingálják a street artosok, ezzel víve színeket a lepukkant részekre. . 

Budapest, 7.kerület festett tűzfal a Kazinczy utcában 
Merlin Budapest 








süti beállítások módosítása