KÉSŐ ŐSZ A HÁRMASHATÁR-HEGYEN

2016. november 27. - ruttnerkata

img_5847.JPG

Ha Budapesten élsz és nem utaznál sokat dimbes-dombos, hegyes-völgyes természetért, akkor irány a Hármashatár-hegy. Ezek a fotók most késő ősszel készültek, de amíg le nem esik a hó, vagy ki nem tavaszodik majd, hasonló lesz ott a látvány. Nagyon szép. Ha pedig fúj a szél, mint most is, akkor pedig a friss levegőben garantáltan kiszellőzik az egész héten felhalmozódott minden. 

Tovább

TURBÓZD FEL AZ IMMUNRENDSZERED A TERMÉSZET EREJÉVEL!

kiwi2.jpgAz immunrendszert a hidegebb hónapokban nem csak tablettás vitaminokkal érdemes karban tartani, sőt inkább vigyünk be a testbe minél több zöldséget és gyümölcsöt. Semmi mesterségesség, csak színtiszta természet. Bár tény, hogy egy jó kis turmixot tovább tart elkészíteni, de azért nem olyan hosszadalmas, hogy ne lehessen ebből is úgymond szertartás a mindennapokban. Mutatom a jelenlegi két kedvenc turmix receptemet. 

Tovább

ZENETERÁPIA - HASZNÁLD A ZENÉT A STRESSZ CSÖKKENTÉSÉRE

sunday_vinyl.jpg

Tudományos kutatások százai, egymás után bizonyítják a hangok pozitív hatásait, elmondják, azt amit mindenki érez már "csak" a hallgatással is. A zene jót tesz a testnek. A hangok mint terápiás eszköz nem ismeretlen manapság, a dallamok, ritmusok, rezgések jó hatással vannak a többi közt a szívre, az idegekre, a fájdalom csillapítására, vagy akár a képzelőerőnkre. Testünk 70%-a víz, én pedig hiszek abban, hogy  a zene rezgései, nem csak a fülünkön keresztül az agyra, hanem a szöveteink között lévő vízmolekulák közvetítésével is hatnak, megváltoztatják az energiaszintünket és a lelkünkig hatolnak. 

Tovább

BELVÁROSI KAKTUSZVÁSÁR

event_cover.jpgRajongok a növényekért, szeretem, ha sok van belőlük a lakásban. A zöld jó hatással van a szemre és a lélekre is. Bár amióta Mimi (macska) ideköltözött hozzám, sokszor a virágaim életének a megmentése a cél, de nem adom fel, biztosan nem száműzöm őket, inkább alternatívákat keresek. Kénytelen voltam mindent átalakítani, a növényeket a földről a polcok és a szekrények tetejére pakolni, hogy ne pusztuljanak el az erőszakos kaparás és levélrágcsálása miatt. Na de más a helyzet a kaktuszokkal. Ezeket a gyönyörű, szúrós és kicsit sem kényes növényeket akár az asztalon is tarthatom a macska - ha csak nem mazochista - valószínű nem fog a közelébe menni. Hamarosan a legkülönböző formájú tüskéseket lehet majd beszerezni a Wild Flower Bar kaktusz vásárában, ahova minden növény hazai termelőtől érkezik, így megvásárlásukkal a magyar kertészeket támogatod. Nézzétek csak! 

Tovább

ÍGY JÁTSZMÁZNAK VELED EMBERTÁRSAID! ISMERD FEL!

hiba.jpg

Biztosan van olyan ismerősöd, aki állandóan ugyanabba a hibába esik és olyan mondatokkal panaszkodik mint például, hogy "Nekem minden nőm lelki sérült volt", "Engem minden pasi csak átver" vagy "Én vonzom a problémás dolgokat".... Sőt lehetséges, hogy többször érezted már azt is a saját életedben, hogy Te is megint ugyanazokat a köröket futod. Olyan mintha egy láthatatlan mágnes a problémás helyzetek felé húzna, nincs mit tenni beleragadsz. Újra és újra. De miért van és hogy lehet, hogy valaki mindig ugyanabba a hibába fut bele? 

Tovább

MINDFULNESS A MINDENNAPOKBAN! ÍGY ALKALMAZD!

mind2.jpg

A mindfulness módszerről már olvashattatok itt a blogon, a többi közt arról, hogyan is lehet ennek a segítségével a jelenben és nyugisabban élni. A technika valóban arra tanít meg, hogy a mostban legyél, de számos módszert kínál a feszültség, szorongás, vagy akár a kiégés csökkentésére. Egy olyan világban, ahol egyre több a stresszbetegség pedig szükség is van rá. Nézzük, hogyan is alkalmazhatod. 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Tovább

FOTÓZZ ÉS LÉGY A JELENBEN!

foto_1.jpg

Sokszor élcelődnek azokon, akik lépten-nyomon fotóznak. Én is kaptam már hasonló kritikát, aztán később egy-egy emlék felidézése után kiderült, hogy én sokkal jobban emlékszem a részletekre, valószínű pont azért, mert folyamatosan kattintgattam. Szóval jelen voltam én akkor és ott, csak a gépem segítségével. De a kérdés, hogy miként befolyásolja fényképezés a gyakorlatban az élmények átélését, a Dél-kaliforniai Egyetem pszichológus munkatársait is érdekelte. 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Tovább

Elképesztően menő öntapadós tapéták és műpadlók

Néhány hete azon gondolkoztam, hogyan is dobhatnám fel még inkább a lakásom. Van rajta alakítgatni való. Kellene tapéta az egyik fehérre festett falra, meg a konyhára és a fürdőre is ráférne az új design. Aztán mintha az Etsy kitalálta volna a gondolataimat és a levelesembe dobott egy emailt, amelyben öntapadós tapéták, csempe matricák és egyedi műpadlók voltak. Elég menő mindegyik pont ezért nehéz a választás. Egyáltalán nem drága és három héten belül meg is érkezne. Ti melyiket rendelnétek meg? 

mintas0.jpg

Tovább

Piknikezés újratöltve! Ezek most a legmenőbb megoldások réten, parkban, kertben

Eléggé bírom, hogy mostanában egyre több olyan fotóba botlok bele, amelyek azt az üzenetet hordozzák, hogy  nem kell mindenféle dologra elkölteni a pénzed, elég és talán menőbb is ha ötletet viszel bele és úgy oldod meg. Legyen szó akár egy kerti, vagy szabadban tartandó baráti kajálásról, nevezzük pikniknek. Nem kell kerti bútor, elég ha a házból kiviszed a székeket és az étkező asztalt mielőtt jönnek a vendégek, vagy ha ennél is minimálabban szeretnéd megoldani elég csak egy pokróc vagy egy szőnyeg, az asztal akár lehet egy deszka, amit már a fantáziád szerint díszithetsz. Nézzétek csak mennyire jók! 

tumblr_obibgpaxnu1shc1wyo1_540.jpg

Tovább

Barangolj Federico Fellini szülővárosában!

Rimini valószínű örökre megmarad az emlékeimben. Több mint huszonkét éve, nyolc évesen jártam ott, de az most is tisztán él bennem, amikor a 10 órás autóút végén ebben a közepes méretű olasz városban, a mamám álmomból felébresztve azt mondta: ébredj kicsim, nézd csak ott a tenger. Akkor láttam életemben először. Más volt mint képzeltem. Alig hullámzott, fölötte az ég szürke, de egyszer csak a Nap sugarai átsütöttek a felhőkön és elérték a vizet. Giccses, de szép volt. De nem csak a tenger látványa miatt, hanem sok másért is érdekes Rimini. Például azért mert itt született az olasz filmrendező Federico Fellini, mert izgalmas a gasztronómiája, az építészete és a strandjai, mert nagyon közel van a mini állam San Marino és az sem utolsó, hogy nagyon jó áron el lehet jutni ebbe az észak-olaszországi városkába. 

rimini1.jpg

Tovább

Varázsolj a fehér színnel fényt és tágasságot a lakásodba

Nemrég új lakásba költöztem. Ez az első saját lakásom, így végre életemben először úgy alakíthatom a helyet ahol élek, ahogy én szeretném. Amikor megkaptam a kulcsokat csak nagyjábóli elképzeléseim voltak arról mi és hogyan legyen. De amiben biztos voltam és megrendídhetetlen, hogy fehér falakat szeretnék. Így az egész lakás fehérre lett kifestve, a konyhaajtó feletti téglaboltívtől kezdve a galériára felvezető lépcsőkön át. A további konkrétumok ezután, folyamatában kopogtattak be. Aztán, ahogy alakult a lakás, úgy láttam én is jobban a képzeletemben, hogy is fog kinézni. Hétről hétre új kiegészítőket szereztem és a zöldre tapétázott barna bútoros lakból egy tágas, világos kis helyet varázsoltam úgy, hogy a fehér mellett egy-egy erősebb szín dominál. 

img_2983.JPG

Tovább

Így nyaraljunk olcsón, luxus környezetben

Zakynthos az elbűvölő egzotikusság

Tévedés, hogy nagyon messzire és nagyon drágán kell utazni ahhoz, hogy valami egzotikus élményben legyen részünk. Olyan sok csodálatos hely van a közelben is, hogy ha valami különlegesre vágyunk érdemes Európában is nézelődni és érdemes akár guide-os utazást választani, hogy egy idegenvezető segítségével minél többet beszippantsunk az adott országból. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ahogy beköszöntött a hőség és a bőrünkön érezni a nyarat, egyre többször jut eszembe, hogy mennyivel jobb lenne inkább a tengerparton üldögélni napközben, mint a klimatizált irodában. Na de hova menjünk nyaralni, ha nem akarjuk túlköltekezni magunkat, de mégis valami egészen különleges fehér homokos, türkizkék tengeres nyaralásra vágyunk? Zakynthos pont egy olyan szigete a világnak, ahova például idén nyáron érdemes ellátogatni. És nem csak azért mert akár 100 ezer forint alatt is eljuthatunk, hanem mert  tényleg csodákat láthatunk.
zaki1.jpg

Tovább

Egy kis Ázsia magyar hegyek között - A zalaszántói sztúpa

Nem kell ahhoz Ázsiáig menni, hogy érezzünk egy kis keleti spiritualitást. Elég Budapesttől körülbelül 200 km-re kocsikázni és máris elénk tárul egy kis India, Nepál vagy ki aminek gondolja. A zalaszántói hatalmas fákkal övezett kanyargós, erdei földút egészen egy sztúpáig vezet, és a zöld növények egyszer csak megnyílnak majd elénktárul az imazászlókkal tarkított hatalmas építmény. A sztúpa egy buddhista jellegzetesség, amelybe rendszerint Buddha relikviáit temették. Európában a zalaszántói sztúpa a legnagyobb és állítólag Buddha földi maradványainak egy kis részét örzik benne.  
img_2164.JPG

Tovább

Kelet, mint inspiráció - Kína

Shanghaiban a kontraszt ott van mindenben. A tradicionális keleti építészet  mellett megjelenik a modern, az  újgazdagsággal szemben pedig az elképesztő szegénység. Mindezzel együtt jó rezgése van a városnak. Ott vannak a nyugtató energiák a templomokban, kertekben, a rohanó, pezsgő élet pedig a modern felhőkarcolókkal teli városban. Mindkettőnek van varázsa. Amennyire tudtam bejártam Shanghait és bár az ott töltött idő vége felé már többször éreztem honvágyat, de azt tudtam, hogy bármikor szívesen visszamennék ebbe a végletekkel teli, néhol nagyon büdös, koszos, káoszos, néhol pedig nyugalmas és lelassult városba.  

kina2.jpg

Tovább

Letisztult bohémság, örökéletű földszínek

Néhány hét múlva beköltözöm életem első saját otthonába. Csodás kis lakás most is, de felújítás előtt állok, ezért folyamatosan próbálok inspirálódni. Nemrégiben találtam rá erre a természetes enteriőrre. Földszínek és virágok mindenhol, kicsit bohém de egyben letisztult is, pont olyan ami nekem nagyon tetszik. Nézzetek körül ti is. 

dt_dennyvale_1485_022.jpg

Tovább

Az Annapurna expedíció képekben - Klein Dávid fotóival

Fantasztikus.... Minden. Ez volt ma az első SMS amit kaptam. Klein Dávid írta, a többi közt ezt a két szót, amiből minden kiderül a lelkiállapotáról. Szóval most nagyon boldog és nem is csoda, hiszen ő az első magyar aki oxigénpalack nélkül mászta meg a Himalája 8091 méteres csúcsát az Annapurnát.

13055306_1008685575834453_5412106509261808129_n.jpg

Tovább

Új trend: A nagyvárosi szobanövény-kertészkedés

Néhány évvel ezelőtt még az idősebb generáció rajongott leginább a szobanövényekért, mára azonban New Yorktól Londonig igazi trenddé nőtte ki magát a cserepes növények szeretete a nagyvárosi fiatalok körében. Ha kert nincs gondozzunk növényeket lakáson belül, teremtsünk üvegházban otthont a kaktuszainknak és ültessünk az erkélyre vagy a konyhaablakba fűszernövényeket netán mindenféle zöldségeket. A szobanövénykertészkedésre az elmúlt 1-2 évben én is rákattantam, nagyon figyelek a kis virágaimra, locsolom őket, néha beszélek is hozzájuk most például elnézést kértem tőlük, amiért még mindig nem ültettem át néhányukat. Szóval az új trend Budapesten is népszerű, a város egyik legújabb és egyik legmenőbb virágboltja a  Wild Flower Bar a kócos, természetes csokrai mellett most a zöld levelesek felé nyit. 

kezemura_wildflowerbar_asztal_kaspo.jpeg

Tovább

Álomház a fák között - A világ legnépszerűbb Airbnb apartmanja

Elképzelem, hogy reggel ennek a háznak az ágyában ébredek fel, kinyitom a szemem és olyan, mintha egy gyönyörű álomban léteznék tovább. Madarak csicseregnek, a reggeli hűs szellő pedig meglibbenti a függönyt. Csodálatos lehet. Ez a fák közé épített ház első látásra szerelem, sok mindenkinek az álma és végül is nem is elérhetetlen. Kicsit ugyan messze, több mint 10 ezer kilométerre Magyarországtól Atlantában van, de jó hír, hogy ki lehet bérelni. Azon gondolom nem lepődik meg senki, ha azt írom, hogy ez lett az Airbnb világszerte legnépszerűbb lakása. Nézzetek szét! 

haz1.PNG

Tovább

Módszerek unalmas párkapcsolat ellen - így iktasd ki a monotonitást!

Arról már olvashattatok itt a blogon, hogy mitől függ, hogy kibe leszünk szerelmesek. Arról viszont még nem volt szó, hogyan is lehet az izgalmat megőrizni egy kapcsolatban. Szerelembe esni sem olyan könnyű, de talán a többségnek jobban megy, mint fenntartani egy olyan kapcsolatot amely néhány hónap vagy év múlva nem csak a megszokásokról és a kihűltségről szól. Egy pszichológus ismerősöm mesélte, hogy a legtöbb páciense 30-as, jó munkával bíró szingli, akik bár sokszor szenvednek az egyedülléttől mégsem tudnak megállapodni. Egyik embertől repkednek a másikig és azt hiszik ez a szabadság. Azt mondják bár nem túl jó ez az állapot, de így tudják újra és újra a kezdeti lángokat érezni, a felhők felett járni. Nincs abban meglepő, hogy évek múlva az érzelmek mélyülnek, átalakulnak, aztán gyengülnek és soha nem lesz olyan mint az elején, de azért a monotonitás kiiktatásáért lehet tenni. 

kinfolk_couple.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

A CIKK FOLYTATÓDIK, KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu