katartik

Nézz szét Kanadában! A lenyűgöző, a fenséges Alberta

2015. november 22. - ruttnerkata

Alberta. Kanada egyik tartománya az ország délnyugati részében. Nevét Viktória brit királynő egyik lányáról kapta és ha használnám azt a szót, hogy fenséges, akkor a tájat látva biztosan ezzel jellemezném. Többször jártam már Kanadában de mindig csak a keleti részen. Arról korábban is hallottam, hogy a középső és a nyugati része szebb, de hogy ilyen kék tavakat és ilyen gyönyörű morénákat, hegyeket és mezőket lehet itt látni azt nem tudtam. Ha Észak-Amerikáról van szó nagyon sok embernek nem a természeti kincsek, hanem a milliósra zsúfolt nagyvárosok, felhőkarcolók jutnak először eszébe. Pedig lenyűgöző tájak vannak. Ha lesz lehetőségem visszatérni, ezeket is szeretném látni. 

alberta.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

A CIKK FOLYTATÓDIK, KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA 

Na de a legfontosabbak Albertáról. A tartomány kétharmada erdőség, délnyugati részén pedig a Sziklás-hegység vonul. Itt több jégmező és gleccser is van, ezek közül a leglátványosabb az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vízválasztóján elterülő Columbia-jégmező (Columbia Icefield), amiből hat nagyobb gleccser és több kisebb jégnyelv ágazik ki. A gleccserek az utóbbi évtizedekben rohamosan visszavonulnak, némelyek helyét már csak a moránatavak jelzik.

img_1710.PNG

Alberta nevezetességei az ún. „hoodook”. Ezek olyan, rétegezett sziklák, amiket a szél és víz gomba formára alakított. A legszebb példányok Drumheller közelében, a Red Deer folyó mentén állnak egy olyan területen, ahol egykor rengeteg dinoszaurusz élt. A hegyektől keletre elterülő füves prériket a South Saskatchewan, a Red Deer és a Milk folyó szeli át.

img_1720.PNG

img_1733.PNG

img_1732.PNG

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

Alberta 1200 km hosszan nyúlik el észak-déli irányban, kelet-nyugat irányban pedig 600 km. A magasság is eltérő. Északon 650 alatti hegyek vannak, délen viszont az 1200 méteres hegyek sem ritkák. Az éghajlat ezért nagyon változékony. Északon télen gyakoriak a -30 °C-nál hidegebb napok is. Délen viszont nyáron akár 38 °C is lehetséges.

img_1722.PNG

img_1708.PNG

img_1726.PNG

img_1717.PNG

img_1701.PNG

img_1731.PNG

HA SZOMORÚ VAGY MERT VÉGE LETT A BEJEGYZÉSNEK, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON IS ITT 

Forrás: lead utáni szöveg wikipedia/alberta 

Fotók: instagram: @travelalberta 

süti beállítások módosítása