katartik

Mi van a falak mögött? Párizsi lakások privát pillanatai

2015. november 04. - ruttnerkata

Tavaly történt... egy téli estén sétáltam az ötödik kerületben, a Parlament előtti térről pedig a Markó utca 1-es szám alatt lévő ház lakóit figyeltem. Sötét volt és hideg, a házban szinte mindenhol égtek a lámpák, beleláttam az életekbe. Volt ahol zongoraleckéket vettek, volt ahol beszélgetett egy házaspár és volt egy nő is, aki teával és egy könyvvel a kezében épp lehuppant a kanapéjára. Akkor jutott először eszembe, hogy tök jó lenne egy olyan fotósorozat, ami kintről mutatja be mi van a falak mögött. Hogy milyen titkokat rejtenek a lakások, hogy mennyi sztori van egy-egy házban ami előtt nap mint nap elmegyünk. Nem én vagyok az egyedüli akinek ez eszébe jutott, azt hiszem egy francia lány is készített már ilyet, de most rátaláltam egy amerikai fotósra Gail Albert Halabanra, aki New Yorkban és Párizsban is belesett a falak mögé. Ebben a postban az ő "segítségével" a francia főváros lakóit mutatom meg. 

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko3_1280.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

A CIKK FOLYTATÓDIK KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA 

Gail Albert Halaban New York-i fényképész, néhány évvel ezelőtt kezdett el bekukucskálni az ablakokon. A négy fal között zajló életek pillanatait aztán meg is örökítette, a kukkolós fotók pedig akkora sikert arattak, hogy egy könyv is megjelent azokról. Ezt az albumot látta meg még 2012-ben a Le Monde magazin szerkesztője Cathy Remy, aki azonnal megkereste a fotóst, hogy készítsen Párizsban is egy ilyen sorozatot. A képeket a francia magazinban is publikálták, ezeket láthatjátok most.   

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko7_1280.jpg

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko1_1280.jpg

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko8_1280.jpg

Halaban a párizsi fotózás során úgy érezte, hogy Európa teljesen máshogy áll hozzá az ötletéhez, mint az amerikaiak. A párizsiak közül sokan ugyanis megrémültek a sorozattól és morálisan aggályosnak tartották. A fotóst ez meglepte. Azt mondta a franciákat sokkal nyitottabbnak és szabadabbnak gondolta, de a realitásban azt tapasztalta, hogy inkább óvatosak és nagyon ügyelnek arra mit tudnak róluk mások. 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko6_1280.jpg

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko4_1280.jpg

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko5_1280.jpg

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko2_1280.jpg

tumblr_n5d3onjh2h1qhqunko9_1280.jpg

HA SZOMORÚ VAGY, MERT VÉGE LETT A POSTNAK, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON IS ITT 

 

süti beállítások módosítása