katartik

"A mély és őszinte beszélgetések alapvető változásokat tudnak hozni"

Egy coach "terápiája"

2015. október 10. - ruttnerkata

Az életben vannak szárnyalások és vannak mélyrepülések és tulajdonképpen az utóbbival sincsen baj, ha megfelelően tudjuk kezelni, ha a rossz érzések nem maradnak sokáig, ha tudunk tanulni belőlük. Ha pedig azt érezzük nagyon ránktelepedtek a bajok, manapság már egyáltalán nem ciki segítséget kérni. A segítségben pedig a legjobb egy olyan ember, aki objektíven ítél, látja a pro és a kontrákat. Nos, ilyen lehet egy coach, akikből egyre több van itthon is, de nem mindegy kit választunk. Egy jó coach irányt, mutat, kiemeli a pozitív és negatív tulajdonságainkat és egyengeti az útunkat. Ha komolyan vesszük és együtt dolgozunk vele, akkor tényleg kamatozó dolog. Abban a világban, amelyben mozgok egyre inkább gyakoribb, hogy business vagy life coach tanácsait kérik az ismerőseim, mert ebben a felgyorsult, harcokkal teli életben jól jöhetnek az életvezetési tanácsok. Itt a blogon most Bodó Péter és Bodóné Horváth Valéria az ország legismertebb coachai mesélnek az élet vezetésének technikájáról. Interjú.

coach1.jpg

 Valéria, Péter kezdjük azzal, hogy mit is csinál pontosan egy coach?

A coach támogatja ügyfelét abban, hogy egy számára problémás, vagy terhes, helyzetben optimális megoldást találjon. Ehhez előbb segít neki célját pontosan meghatározni, kiinduló helyzetét strukturáltan elemezni, majd új megoldási lehetőségeket keresni, és a legjobb megoldásokat megvalósítani. A coaching során az ügyfél, felismeri, eredeti képességeit, erősségeit, kompetenciáit, amelyeknek hasznosítása probléma vagy krízishelyzetben különösen fontossá válik, de amelyekhez stresszhelyzetben gyakran nincs hozzáférése. A coach professzionális beszélgetésvezetésével és egyéb kreatív módszereivel nem csupán inspirációt, hanem egy megbízható kísérőt jelent ügyfele számára. Hozzásegíti ahhoz is, hogy a megoldásai tartósak legyenek. A coaching során ügyfele megtanulja a problémák módszeres kezelésének lépéseit is, amelyből más élethelyzetekben is meríthet.

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Itthon milyen problémákkal fordulnak az emberek coachhoz?

Magyarországon elsősorban a munkával és a munkahellyel összefüggő kérdésekkel és problémákkal fordulnak az emberek coachhoz. Azért mert például elégedetlenek és bizonytalanok a munkahelyükön, mert elvesztették a motivációjukat, mert konfliktusuk van a cégnél ahol dolgoznak. De persze magánéleti gondokkal is megkeresnek minket, itt a leggyakoribbak, hogy problémák vannak a partnerükkel, a családjukkal, vagy barátaikkal. Gyakori az is, hogy a kezdetben hivatásbeli úgynevezett Business Coaching később életvetési Coaching témává válik még a legfelsőbb vezetői szinten is, vagy talán éppen ott. Ennek oka a megnövekedett munkahelyi követelmények által kiváltott stressz hatások, amelyek terhelő hatással vannak nem csak az egészségre, hanem a párkapcsolatokra és a szociális kapcsolatok széles körére. Az ebből származó egyensúlyvesztés a privát és munkahelyi élet egyensúlyában sokrétű problémákhoz vezetnek napjainkban. Az ilyen jellegű megkeresések száma ezért növekvőben van.

A magyarok amúgy sem a pozitív hozzáállásukról híresek, gyakran talán mi magunk bonyolítjuk túl a dolgainkat és pörgetjük bele magunkat jobban és jobban stresszes helyzetekbe. Konkrétan milyen dolgokban szeretnének az emberek változást?

Gyakori példa, hogy egy vezető már nem érzi jól magát munkahelyén, de nem tudja, hogy fölálljon, vagy maradjon. A Coach segít a tisztánlátásban, az esélyek, veszélyek és lehetséges következmények felmérésében a döntési alternatívák érzelmi és értelmi oldalainak értékelésében. Hasonló példa az, amikor a változás kérdése a privát élet területére esik. A Coach ilyenkor támogatja ügyfelét abban, hogy céljait világosan megfogalmazza, és megtalálja az ahhoz vezető utakat megoldásokat. Fontos, hogy ezek a megoldások az ügyfél és ne a Coach megoldásai legyenek, akkor sem, ha a Coachnak saját tapasztalatai már vannak hasonló kérdésben.

bodoek.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

De itt egy teljesen más példa, amikor valakinek bizonyos élethelyzetek, vagy személyek jelenléte stressz hatást, szorongást vált ki. (pld. repülési fóbia, a magasságtól való félelem, vagy szorongás, önbizalomvesztés a konfliktusszemély jelenlétében stb.) Az egészség és életvezetési coachingnak különböző test- és érzelemorientált módszerei és technikái vannak ennek megváltoztatásához. (EFT, EDxTM, Fókuszing, stb.)

Még egy területet említek. Ez az un. kapcsolati problémák területe, amelyek lehetnek párkapcsolati problémák, szülők és gyermekek közti, családtagok és baráti kapcsolatokban meglévő problémák, konfliktusok. A coach ilyenkor teret és módszert biztosít a figyelmes , és beleérző légkör kialakításához . (IMAGO módszer erről lehetett olvasni ITT a blogon). Elősegíti azt, hogy mély és őszinte beszélgetések jönnek létre, amelyek alapvető pozitív változásokat képesek létrehozni és régi sebeket segítenek begyógyítani. Amikor például egy szülő felnőtt korú gyermekétől, közvetlenül hallja, hogy miért fontos számára szülője, mit köszönhet neki, mi az, amit életútjára eddig kapott tőle. Ebben a megbecsülő légkörben a kritika, is másképp hangzik. Lehet, hogy hosszú idő óta ez az első mély és őszinte beszélgetés közöttük. A Coach segít az eddig hátrányos beszélgetési mintákat megváltoztatni, és a kölcsönös megbecsülés légkörét kialakítani, és még feszültségek esetén is fenntartani.

Coach képzéseket is tartatok... Hogy épülnek ezek fel?

A képzés mintegy 8 hónapig tartó 150 óra időtartamú, amelyből 15 nap bentlakásos formában történik 2-4 napos egységekben. A képzés elméleti részét intenzív test és érzelemorientált önismereti, valamint támogatott Coaching gyakorlat, és kiscsoportos, munka egészíti ki. A képzés során alkalmazott módszerek sokrétűek. Fontos számunkra a módszerek alapos ismerete és pontos alkalmazása. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk begyakorlásukra. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Coachingban oly fontos bizalom kialakításához hozzátartozik az is, hogy a kliens bízhasson a Coach professzionális tudásában.

coach.jpg

Ki lehet jó Coachnak?

Sikeresek ezen a pályán, azok lehetnek, akik alapvetően nyíltan és érdeklődéssel fordulnak más emberek felé. Képesek beleérezni személyiségükbe, élethelyzetükbe, és függetleníteni tudják magukat saját helyesnek vélt megoldásaiktól. Keresik, fellelik és tudatosítják másokban értékeiket, és képességeiket, mert csak ezek biztosíthatják a megoldást a problémahelyzetre. Ezen túlmenően hajlandóak a Coaching módszer eszközeit alaposan elsajátítani, és eszköztárukat folyamatosan gazdagítani. Végezetül az sem árt, ha a Coach jó adag humorral, és önkritikára való képességgel is rendelkezik. Ez utóbbinak azért is van jelentősége, mert a Coaching folyamatok csak ritkán egyszerűek, egyenes ívűek. Gyakran kell előbb kerülő utakat járni új dolgokat kipróbálni megoldásokkal kísérletezni. Keletkezhetnek kudarcélmények is. Ilyenkor a Coachnak hitet, támogatást kell adni, és saját munkáját is kritikusan kell szemlélnie.
 

Ha valaki elvégzi ezt a képzést, akkor az azt jelenti, hogy lesz egy új szakmája?

Az elmúlt években a munkahelyi és privát élet nagyon sok területén terjedt el a Coaching a problémamegoldás vagy a fejlesztés önálló módszereként. A Coaching egy új szakmává, már-már divatszakmává vált. Hozzá kell tenni azonban, hogy épp ezért ugrásszerűen nőtt a Coachok száma is, ami kemény versenyhelyzetet jelent. Ma már több ezren jelölik magukat Coachnak Magyarországon is. Hivatásszerűen Coachként dolgozni azonban csak azoknak van esélyük, akik alapos, legalább több hónapos, intenzív képzésen sajátították el a Coaching szakmát, tapasztalt képzőktől, egy lehetőleg nemzetközi háttérrel rendelkező - szervezet elismerésével.

A Dr. BODÓ TRAINING AND COACHING KÉPZÉSEIRE  ITT LEHET JELENTKEZNI 

HA SZOMORÚ VAGY MERT VÉGE AZ INTERJÚNAK, A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

FOTÓK: tumblr, pinterest

 

 

 

süti beállítások módosítása