katartik

Koria Design Japánban

2013. június 06. - ruttnerkata
Japán egy olyan hely a világon, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Ha pedig már látta, akkor biztosan örök nyomot hagy majd. Kultúrájuk, művészetük, gasztronómiájuk, egészen más világnézetük valahogy nyugtatóan hat a lélekre. Ahogy nekünk kicsit misztikus világ az övék, úgy a mi kultúránk számukra is érdekes, és most úgy néz ki, nem csak ők, hanem Roskó Márián a Koria Design tervezőjén keresztül, mi is nyomot hagyhatunk bennünk. Marcsiról korábbi cikkeimből kiderül, hogy nem mozog idegenül a Távol-Keleten. A fiatal magyar tervezőnek Kiotóban már nem ismeretlenek az ékszerei, vásárokon és kiállításokon is részt vett már, most pedig egy japán ékszertervezővel társulva ismét kiállítják alkotásait. A kiállítás megnyitója tegnap volt. A részletekről a tervező, Roskó Marcsi mesél. 

"Ez alkalommal egy japán ékszertervezővel, Sakaiya Kaoru-vel, a Le’Kao tervezőjével társultunk egy kiállítás erejéig Kiotóban. Az ékszereink azt hiszem, jól kiegészítik egymást, mindketten a természetből merítettük az inspirációt ehhez a kollekcióhoz. Míg Kaoru visszafogott, főleg pasztell illetve fekete színeket használ bőrből és más textilekből készült ékszereihez,  az én ékszereimet inkább az intenzív színskála jellemzi. A kiállításon a Bubbles-kollekció darabjai kapnak hangsúlyos helyet, és a koncepciónak a „Colour extraction” vagyis „Színelvonás” címet adtam. Olyan alapvető természeti jelenségeket ábrázoló fotókat választottam kiindulópontnak, amelyek színe nagyon meghatározó (pl. a tengerek, a flamingó, a kaméleon, vagy éppen a buranói házak színe. ) A fotókat azonban átváltottam fekete-fehér tónusokra, ezzel kinyerve belőlük a színt mint egyik legmeghatározóbb összetevőjüket, amit pedig különböző ékszercsoportokra vetítettem rá festés formájában.  A színek így kilépnek kontextusukból, és az absztrakt körformákban megjelenítve kerülnek újra fókuszba.
A kiállítás helyéül a kiotói „flowing  Karasuma” szolgál. Ez egy különleges összművészeti tér és étterem elegye, amely nevében is hordozza filozófiáját. Hirama Atsuyo, a koncepció kitalálójának szándéka szerint a tér a művészeti energiák Kiotó Karasuma negyedében való  áramlásának központját jelenti. A kiotói  „flowing Karasuma” további érdekessége, hogy egy modern épületek közé ékelt régi banképületben található, a mostani kiállítás pedig a bank egykori széfjében kapott helyet."
Roskó Mária , Koria Design 

süti beállítások módosítása